torsdagen den 31:e mars 2011

Underbara teskedar


I mina gömmor finns en pappask som innehåller de mest fantastiska teskedar i silver. De är sex stycken: fem av dem pryds av exotiska djur och den sjätte av ett femflikigt blad. Skedarna har jag fått av en av min mammas mostrar, på askens lock står med snirklig handstil i blyerts: Till Rebecca på 5-årsdagen från gamla moster Karin. Där ligger de på samma rosa spröda silkespapper som Karin lade i asken för minst tre decennier sedan. Det värker lite i hjärtat och kittlar mina sinnen när jag läser texten och tar fram skedarna.

Min mamma hade flera barnlösa mostrar och eftersom hon var enda dottern i sin familj blev hon en favorit bland moderns systrar. Några av mostrarna levde ensamma hela livet och så här som vuxen kan jag fundera över det. Var det ett val eller något som bara blev? Och de exotiska skedarna, hur kommer de in i bilden? Min romantiska sida fantiserar om en ung äventyrslysten moster Karin som reser till Afrika - likt en svensk Karen Blixen - och blir kvar i många år. Hon missar födseln av sin älskade systerdotters barn men tar med sig skedarna med afrikanska djur till flickans femårsdag.

Så var det ju inte. Karin åkte aldrig - vad jag vet - till Afrika och jag är inte ens döpt. Men även om hon inte kom iväg på någon exotisk långresa så känner jag en stark nyfikenhet för henne och hennes systrar. Det känns lite sorgligt att man vet så lite om de rara, små tanterna som man mest var blyg för som barn. Nu har tiden runnit mellan mina fingrar och gammelmostrarna är borta sen en lång tid tillbaka. Men silverskedarna är en fantasieggande ledtråd kring deras liv, som jag är mycket lycklig över.


tisdagen den 29:e mars 2011

Banankaka med mörk choklad


Fem minuter från vårt hem, uppe på berget bakom huset, finns vår egen utsiktsplats. Därifrån ser vi ut över åkrar och ängar och sjön Mjörn, som vi bor i närheten av. Ofta tar vi med oss ved och korv, och grillar där uppe medan vi njuter av utsikten. På hösten hittar vi ibland kantareller under en speciell gran och barnen mumsar blåbär på sommaren.

I lördags var det klarblå himmel och strålande sol, en underbar dag helt enkelt. Så vi packade kaffe, varm choklad och en alldeles nybakad banankaka, som fortfarande var varm och lämnade ett doftspår efter oss, när vi gick genom skogen. Banankakan var ett experiment som visade sig vara mycket lyckat. Härligt saftig, lite kompakt kaka med bitar av mörk choklad som fortfarande var smälta när vi mumsade uppe på berget.


Banankaka med mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 mogna bananer
0,5 dl kallt kaffe
100 g mörk choklad

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna med den hackade chokladen. Mosa bananerna och rör ner i smörblandningen tillsammans med de torra ingredienserna och kaffet.
Bröa en ugnsform på 1,5 liter och häll i smeten. Grädda i cirka 1 timme.





Banankakan är mitt bidrag till 
som i mars har temat FRUKT.



söndagen den 27:e mars 2011

...och så kom snön


I förmiddags var det soligt och vårkänslor. Jag planterade penséer, primula och bellis. Igår skrev jag att jag nu känner att det går åt rätt håll och att naturen var så vacker.

Nu vräker snön ner utanför fönstret. Min stackars vårplantering är täckt av snö och det är väl bara murgrönan som kommer ta sig helskinnad ur det här. Och imorgon är det måndag. Nåja, vi har ju fått ljusare kvällar från och med idag så då kan jag ju njuta längre av det vita vinterlandskapet utanför fönstret.

Vårplantering i blått


Primula, bellis, murgröna och penséer. Och så en gren från vår hamlade bok, som nästan ser ut som ett litet träd. Grenen kommer jag att pryda med något längre fram, små fjädrar och en och annan liten fågel kanske.
Mossan hittar jag i skogskanten och den lilla schifferplattan är från Norge. Vi tog med massor av skrotade schifferplattor när vi var där i somras. De är så vackra med sin silverfärgade yta och släta struktur.



.





lördagen den 26:e mars 2011

Skogspromenad


Idag tog vi årets första skogspromenad, hela familjen tillsammans. Solen strålade från en klarblå himmel och även om det inte var så varmt kändes det så, eftersom det var helt vindstilla. Alla var lyckliga - hund, barn och vuxna - och naturen kändes så underbart vacker trots att allting fortfarande bokstavligen ligger i sin linda. När vi kom hem drog vi fram grillen och åt årets första grillmiddag. Nu vet jag att från och med nu kan det bara bli bättre.

DIY: Burklykta del 2




































Här kommer beskrivningen på hur man gör burklyktan/lampan från i söndags. Jag använde en stor konservburk som man kan få från restauranger eller caféer. Den är cirka 20 cm hög och har en diameter på cirka 15 cm. Ett annat alternativ är en kakburk eller något annat stort metallkärl.


 Jag borrade hål i burken med borrmaskin. I nederkanten borrade jag lite mindre hål för att kunna fästa pärlbandet. Borra ett hål mitt på ovansidan av burken där ljuslyktan senare ska hänga i takkroken. Borra även ett antal hål omkring mittenhålet för mer syreinsläpp.

Klä in burken med vackert presentpapper eller tapeter. Känn efter var hålen i burken finns och stick hål i pappret med en penna.


I takkroken hänger man ljuslyktan. Jag hittade ett trähjul som passade perfekt att skruva fast kroken i på ovansidan, men det går givetvis bra med vilket träbit som helst.

Man vill ju få plats med så många värmeljus som möjligt i ljuslyktan. Min glasburk är ungefär lika vid som en honungsburk men lite lägre. Runt kanten har jag dragit en ståltråd och själva hänget är också ståltråd med två små öglor i varje ände, som jag sätter fast i tråden runt kanten.

Knyt fast pärlbandet i ett vågmönster i nederkanten på lampan. Jag klistrade även på lite juveler.

Vår i köket



Det blev en hel del städning igår i alla fall, ackompanjerad av Amy MacDonald. Så jag fick äntligen göra lite fint på vårt lilla köksbord där vi sitter till vardags. Allt som är grönt är vackert så här års, till och med dillen jag köpte till fisken vi ska äta idag. Jag hann även med att starta ett projekt: en duk till vårt matsalsbord. Resultatet kommer längre fram.


fredagen den 25:e mars 2011

Tuppfajt i hönsgården


Vårkänslorna yttrar sig på olika sätt i hönsgården. Hönorna värper ägg i parti och minut medan tupparna möts i allt fler kraftmätningar. De här båda ungtupparna hade en rejäl fajt idag och jag hade tur som var där och kunde fånga det på bild. Hönorna tittade avmätt på eller koncentrerade sig istället på att hitta mat. Resultatet denna gång blev det 1-0 till den svartvita tuppen. 



Ha en riktigt lat helg!


Jag vill så mycket denna helg. Men jag vill inte göra allt som måste göras innan det roliga kan börja. Jag har ingen lust att städa vårt stökiga hus, men samtidigt vill jag sätt blommor på borden och fixa våriga stilleben runt om i huset. Och hur kul är det ut om köket samtidigt är helt belamrat och golven täckta med leksaker?
   Jag har ingen ork att vårröja på tomten men vill samtidigt ordna fina blomster arrangemang på trappen.

Jag känner mig så lat idag men har inte något att skylla på förutom lite dåligt nattsömn men det har ju hänt förr. Tvärtom borde jag fara runt som en tornado nu när solen äntligen skiner och gläciarerna på tomten äntligen är så gott som borta. Men vissa dagar är väl bara sådana här, kanske ska man bara acceptera det och ta det lite coolt. Eller så slänger jag ut övriga familjen, vräker med gamla godingar på Spotify och kopplar på tornadopiloten ändå. För jag VILL ju göra alla de där roliga sakerna.

torsdagen den 24:e mars 2011

Filtägg


Som jag tidigare nämnt är jag väldigt influerad av ägg just nu, trots att det är en månad till påsk. Jag skyller på mina höns som värper som tokar. Idag knåpade jag ihop dessa filtägg att hänga i påskriset när det väl blir dags. Tills dess får de pryda mitt lilla Paradisträd.


onsdagen den 23:e mars 2011

Lotterier på många håll!


Just nu pågår en utlottning hos Systrarna Karlsson. Systrarna har både blogg och shop, där de säljer fantastiska saker som de ofta skapar i sann återbruksanda. Hos systrarna kan man bland annat vinna detta söta hjärta.

Även fina Fjeldborg har lotteri på gång och där är vinsten en av deras underbara färgsprakande kuddar.

Rävbesök


Idag har räven varit på besök och tagit två hönor, men vi har bara hittat en av dem. Den försökte han gräva ner ute i hagen innan han blev bortskrämd av hund, man och barn. Där låg min fina lilla svarthöna, hon som var så speciell eftersom hon var till hälften en Bohus-Dals svarthöna (lantras). Hon hade blåsvart hud, kolsvarta pliriga ögon och tjusiga gråsvarta ben, som fiskbensmönstrade nylonstrumpor. 

Sådana här sorgligheter är anledningen till att jag inte döper mina hönor och tuppar, och försöker låta bli att skaffa mig favoriter eller tycka om hönsen för mycket. Det är också därför jag ser till att få en kull med kycklingar varje sommar, så att man ligger på pluskontot. 

Genom åren har vi haft besök av räv, hök och ormvråk, kanske också någon iller även om vi inte sett någon. Ingen av de första hönorna som jag skaffade för tre år sedan finns kvar och ingen dog en naturlig död. Samtidigt lever mina hönor ett helt fantastiskt liv - de går fritt i trädgården eller allra helst i lövskogen som gränsar till tomten. De får massor av matrester varje dag och kan samtidigt gå runt hela dagarna och plocka godbitarna ur naturens skafferi. Att hålla dem inlåsta eller bara i hönsgården (som för närvarande är full av hål och flyktmöjligheter) känns otänkbart i längden. För en kort period är det dock tyvärr så det får bli. Imorgon och på fredag får de vara inne i hönshuset och sen ska jag försöka säkra hönsgården. Och förhoppningsvis ger Mickel upp, även om det känns ganska osannolikt.

Första äggleveransen


Eftersom vi får så mycket ägg har vi börjat sälja till vänner och bekanta. Idag avgick första ägglevereransen och det kändes lite högtidligt. Och självklart måste jag ha mina egna äggkartonger. Jag limmade på en bit tapet på kartongernas lock och därefter en etikett. Fridhem heter platsen vi bor på och självklart måste hönsen få en del av äran, det är ju tack vare dem som vi får njuta av dessa fantastiska ägg.

tisdagen den 22:e mars 2011

Barnens taklampa


Jag sydde taklampan i barnrummet för många år sedan, innan vi fick barn. Då hängde den i vårt minimala sovrum, men nu känns den som gjord för barnens rum. Tittar man närmare på den är den ganska skev, men jag tycker fortfarande väldigt mycket om den. Ljuset är så varmt och de röda fransarna ger en känsla av Tusen och en natt, särskilt tillsammans med den persiska mattan som pryder hela golvet.

måndagen den 21:e mars 2011

Älskade ägg!


Varje dag lägger mina höns mellan 10-12 ägg. För det mesta värper de i sina reden inne i hönshuset men ibland får de för sig att det finns mycket bättre ställen utomhus. En del hönor är ju lite smartare än andra också, och förstår att någon kommer och tar äggen hela tiden. Då kan de leta reda på ett gömställe där de lägger på hög, för att sedan gå dit och ruva.

Efter att jag har tagit in äggen tvättar jag dem i ljummet vatten, en syssla som jag älskar. Att ta hand om sina ägg är ungefär samma känsla som när man plockat blåbär på sommaren eller kommit hem med svampkorgen full av kantareller om hösten. Det är en så grundläggande primitiv tillfredsställelse i det.

söndagen den 20:e mars 2011

Bubbel och maräng


Idag fyllde min fina pappa år, vilket firades med middag hos mina föräldrar. Vi hade bara hemgjorda presenter med oss: jag gav honom fågelburen jag gjorde för ett tag sedan och pojkarna målade tre fina bilder i A3-format.

Mamma bjöd på familjens favoritdessert: Pavlova. Den serverar både hon och jag nästan varje gång det är kalas, helt enkelt för att den är underbar och alla älskar den. Här är mitt recept på Pavlova, väl utprovad efter ett antal fester och kalas.


Perfekt Pavlova
8 portioner

6 äggvitor
3,5 dl socker
2 tsk maizena
1 tsk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt hälften av sockret under vispning på högsta hastighet. Tillsätt resten av sockret efter några minuter och vispa i ytterligare 7 minuter till en tjock och glansig smet. Rör ner maizena och vinäger.

Rita upp en cirkel 25 cm i diameter på bakplåtspapper och lägg på plåt. Klicka ut smeten med slickepott så att den fyller cirkeln.

Sänk värmen till 150 grader och sätt in plåten. Grädda i 80 minuter, öppna ugnsluckan någon decimeter och låt marängen svalna.

Vispa 3-5 dl grädde och bred över marängbottnen. Garnera med mycket av säsongens frukt och bär, exempelvis kiwi, färsk ananas, jordgubbar och passionsfrukt.



DIY: Burklykta del 1


Jag har gjort en lykta/lampa av en stor konservburk. Burkarna kan man få från restauranger och caféer, eller så kan man ju använda en kakburk eller någon annan stor plåtburk. Beskrivning av tillverkningsprocessen är på gång.
Konservburkens insida har en guldfärgad nyans vilket ger en så vacker varm glöd i mörkret. Jag tänker göra mängder av dessa lampor inför våren och sommaren att hänga runt uteplatsen. Tills vidare får den här hänga över öppna spisen.

Beskrivningen på hur man gör lyktan hittar du här.


lördagen den 19:e mars 2011

Fullmåne


Månen hänger som en enorm apelsin på himlen. Idag önskar jag att jag hade ett teleobjektiv och ett bra stativ. Kanske hade jag kunnat göra den mer rättvisa då.

Tilt-shift fotografier


Ni är säkert fler som stött på bilderna som ser ut som foton av miniatyrer. Tekniken kallas tilt-shift och kan åstadkommas med speciellt objektiv eller i Photoshop. Igår satt jag och testade lite själv och det blir väldigt roliga effekter. Tyvärr hade jag inte så många bilder som passar tekniken, men jag ska ha det i åtanke nästa gång jag ger mig ut på stan med kameran.

Här hittar ni en beskrivning på hur ni själva skapar denna fascinerande dockskåpsvärld.



DIY: Äggvärmare i filt



Mitt liv kretsar mycket kring ägg just nu. Mina höns har nämligen börjat värpa som galningar och eftersom jag har 17 hönor blir det en hel del ägg. Många ägg kommer nog gå till försäljning till vänner och bekanta, men självklart täcker vi först vårt eget husbehov.

Hur som helst så inspirerar ägg med sin underbara form, lena skal och mjuka bruna nyanser. Vi äter alltid kokta ägg till helgfrukosten och då har man ju användning för fina äggvärmare. Så blev dessa ugglor till. Enkla att göra och väldigt söta, med sina pigga glada vårfärger.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...